2014-01-31 13:25:08• hírek • Szatmár.ro

SZAMEDT: Az elnök a régi, az elnöksége új

Nem tekinthet vissza igen nagy múltra a Szatmár Megyei Magyar Diáktanács (SZAMEDT), de történelme tele van olyan pillanatokkal, amelyek egy-egy generációnyi vezetősége számára igencsak meghatározó.

Voltak tortás születésnapi ünnepségek, de voltak olyan országos szintű rendezvények is, amelyeket fiatal koruk ellenére, aktuális tudásuknak megfelelően szerveztek, rendeztek, s megpróbáltak helyt állni akkor is, amikor úgy tűnt, hogy összecsapnak a fejük felett a hullámok. Rájuk igaz a közhelynek is beillő mondás: ami nem ölte meg őket, az most megerősíti. Megszervezték egy éven belül a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) két legnagyobb rendezvényét: a kongresszust és a diákönkormányzati szabadegyetemet, s most négy elnökségi tagot adnak a MAKOSZ-nak. Most azonban váltásra volt szükségük.

A SZAMEDT tehát egy igen izgalmas éven túl csütörtök délután tisztújításra készülődött. A rendezvényen részt vettek a partnerszervezettől, a Szatmárnémeti Magyar Ifjúsági Kezdeményezéstől, többen is, jelezve ezzel, hogy komolyan gondolják az együttműködést, valamint Őri-Pákay Franciska, a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács (SZÁMIT) elnöke.

Feszültséggel telt meg a Szatmár Megyei Múzeum konferenciaterme, ahol előbb botladozva, majd mind magabiztosabban vetették bele magukat a küldöttgyűlések forgatókönyvének életbe léptetésébe, s egymás után pipálhatták ki azokat a napirendi pontokat, amelyek elválasztották a lemondó elnökséget a leendőtől. Az alapszabályzatban is találtak módosítani valókat, de természetesen nem emiatt volt folyamatos az izgatott nevetés és a sugdolózás, a találgatások.

Meglepetésnek számított, hogy két helyen is komoly versenyre lehetett számítani, de vegyük sorra a jelentkezőket és a betöltendő funkciókat:

Elnök: Nagy Brigitta (jelenlegi elnök) és Virág Brigitta
Alelnök: Hajdú Henrietta, Király Sebestyén
Ügyvezető elnök: Dorner Kevin
Tagságügyi alelnök: Kallós András

A negyvenegy szavazati joggal rendelkező jelenlévő tag előtt sorban elmondták a jelöltek, hogy miért is ők azok, akikre szavazni kellene, s hogy mit szeretnének a megszavazásuk után megvalósítani. Végül kialakult az új elnökség is.

Elnök: Nagy Brigitta
Alelnök: Király Sebestyén
Ügyvezető elnök: Dorner Kevin
Tagságügyi alelnök: Kallós András

Az arculatért felelős alelnöki széket senki sem óhajtotta elfoglalni, így valószínűleg - ahogy eddig is sokszor - Virág Brigitta oldja majd meg ezeket a feladatokat is.

Az új elnökség első feladata, a köszönetnyilvánítás mellett, a cenzorok megnevezése volt. Mivel Kádár Petra, korábbi SZAMEDT elnök nem mondott le erről a funkciójáról, már csak másik két cenzort kellett kinevezni mellé. Ők Juhász Patrik és Starotchi Norbert lettek.

Az új elnökség egyik legsürgetőbb feladata, hogy azokban az iskolákban is felélesszék a diáktanácsokat, ahol a régi elnökség leköszönése miatt megszűnt a folytonosság, de elhangzott a terveik között az is, hogy ismét megszervezzék a Diákönkormányzati Szabadegyetemet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: